Forensisch onderzoek
Forensisch onderzoek is een van de kerntaken van het Recherchebureau Forensisch Onderzoek (RBFO). 70% van de capaciteit besteden RBFO-onderzoekers aan zaken waarin sprake is van een (vermoeden van een) misdrijf.
De klant/opdrachtgever levert sporen aan of materiaal waar sporen op kunnen zitten. Deze bewijsstukken heten binnen het strafrecht ‘stukken van overtuiging’ (SVO’s). Het RBFO onderzoekt de SVO’s zoals drugs, wapens, mobiele telefoons, maar ook DNA-materiaal zoals speeksel en bloed. En in geval van niet-natuurlijk overlijden voert de forensisch patholoog een gerechtelijke sectie uit, waarbij het lichaam van een overledene uitwendig en inwendig onderzocht wordt.
Ruim 30 vakgebieden
Omdat het RBFO bijna alle natuurwetenschappelijke vakgebieden in huis heeft, is de diversiteit van bewijsstukken die het RBFO onderzoekt enorm. Regelmatig komen er meerdere sporen uit eenzelfde zaak binnen. Het team ‘Interdisciplinair Forensisch Onderzoek’ (IDFO) coördineert binnen het RBFO deze zaken en bekijkt met betrokken RBFO-deskundigen hoe de resultaten van de verschillende onderzoeksgebieden met elkaar samenhangen.
Producten en diensten
Het internationaal forensisch boek’ is de producten- en dienstencatalogus van het RBFO. De catalogus bevat een overzicht van alle producten en diensten die door klanten aangevraagd kunnen worden en hebben daarom productnummers en technisch inhoudelijke productomschrijvingen.
Forensische wetenschap
Forensische wetenschap is de toepassing van wetenschap op strafrechtelijk en burgerlijk recht, voornamelijk - aan de criminele kant - tijdens strafrechtelijk onderzoek, zoals beheerst door de wettelijke normen van toelaatbaar bewijs en strafrechtelijke procedure.
Forensische wetenschappers verzamelen, bewaren en analyseren wetenschappelijk bewijs tijdens een onderzoek. Terwijl sommige forensische wetenschappers naar de plaats van de misdaad reizen om zelf het bewijsmateriaal te verzamelen, vervullen anderen een laboratoriumrol en voeren ze analyses uit op objecten die door andere personen naar hen zijn gebracht. Weer anderen zijn betrokken bij de analyse van financiële, bancaire of andere numerieke gegevens voor gebruik bij onderzoek naar financiële criminaliteit, en kunnen worden ingezet als adviseurs van particuliere bedrijven, de academische wereld of als overheidsmedewerkers.
Naast hun laboratoriumrol getuigen forensische wetenschappers als deskundige getuigen in zowel strafrechtelijke als civiele zaken en kunnen zij zowel voor de vervolging als voor de verdediging werken. Hoewel elk veld technisch forensisch zou kunnen zijn, hebben bepaalde secties zich in de loop van de tijd ontwikkeld om de meeste forensisch gerelateerde zaken te omvatten. Forensische wetenschap is een combinatie van twee verschillende woorden: forensis en wetenschap. De eerste, forensisch, heeft betrekking op een discussie of onderzoek in het openbaar. Omdat processen doorgaans in het openbaar werden gehouden, heeft het een sterke juridische connotatie. De tweede is wetenschap, die is afgeleid van het Latijnse woord voor 'kennis' en tegenwoordig nauw verbonden met de wetenschappelijke methode, een systematische manier om kennis te verwerven. Alles bij elkaar genomen betekent forensische wetenschap het gebruik van de wetenschappelijke methoden en processen voor het oplossen van misdrijven.